OKULUMUZUN TARİHÇESİ

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Ele geçen tarihi belgelerden anlaşıldığına göre okulumuzun ilk binası 1879 tarihinde Sultan Abdulhamid Han Dönemi Bursa Valilerinden Ahmet Vefik Paşa tarafından Sipahi Zade İbrahim Efendi'den satın alınarak Ahmet Vefik Paşa Hastanesine tapulanmış, sonra Özel Saymanlık İdaresinin emlaki arasına geçmiştir.

            Okulumuz ilk olarak  "Hamidiye Mekteb-i İbtidaiyyesi" adıyla hizmet vermeye başlamıştır.

1904 yılı Ağustos Ayında okulumuzun ismi "Osmangazi Mektebi" olarak değiştirilmiştir.

1919 yılı ekim ayı başında 56.Tümen Kumandanı Bekir Sami Beyin himayesinde okulun tamir ve tadili için yapılan müsamere geliri ile gereken onarım ve değişiklik yapılarak okul ittihaz edilmiştir.

1923 yılı Eylül Ayında okulumuzun ismi "Hisar Mektebi" olarak değiştirilmiştir.

1938 yılı 31 Ekim Ayında  "7.Okul" olarak anılmaya başlanmıştır.

1949 yılı Aralık Ayında "Osman Gazi İlkokulu" adını almıştır.

Okulumuzun bugünkü binası 23 Eylül 1966 tarihinde Bursa Valisi Celalettin ÜNSELİ tarafından hizmete açılmıştır.

1994 yılında İlköğretim Okullarının kurulmasıyla birlikte okulumuzun ismi "Tophane İlköğretim Okulu" olarak değiştirilerek bugünkü halini almıştır.

 

Öğretimin Tarihçesi

 

            1879 tarihinde eğitim öğretime başlayan ilk bina şimdiki binanın kuzey batısında inşa edilmiş,19 Ağustos 1904 tarihinde ise şimdiki binanın güneydoğusunda "Osman Gazi Mektebi" ismiyle ikinci bina hizmete girmiştir. 1916 tarihinde Hisar Caddesinin açılması sebebiyle(şimdiki Hasta Yurdu Caddesi) okul binası belediye tarafından istimlâk edilerek yıkılmıştır. Binasız kalan okulumuz 3(üç) yıl boyunca civarda kiralanan bir evde eğitim öğretime devam etmiştir. Okulumuzun bugünkü binası 23 Eylül 1966 tarihinde zamanın Bursa Valisi Celalettin ÜNSELİ tarafından hizmete açılmış ve bu tarihten günümüze kadar eğitim öğretime aralıksız olarak devam etmiştir.

            Okulumuz 1879 tarihinden bu yana eğitimimize önemli katkılarda bulunmuş, gerek Bursa gerekse ülkemizin ekonomik, sosyal ve siyasi hayatına çok önemli şahsiyetler kazandırmıştır. 

04.11.2015 3745